Βίντεο & Φωτογραφίες- Δημόσια παρουσίαση του Ψηφιακού Αποθετηρίου του Αρχείου του Ιδρύματος Κ. Σημίτη

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης/ Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΚΤ) και το Ίδρυμα Κ. Σημίτη διοργάνωσαν εκδήλωση για τη δημόσια παρουσίαση του Ψηφιακού Αποθετηρίου που φιλοξενεί το πολιτικό αρχείο του Ιδρύματος Κωνσταντίνου Σημίτη. Η παρουσίαση έγινε την Τετάρτη 6 Μαΐου 2015, ώρα 19:00, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Αμφιθέατρο Λ. Ζέρβας, Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα).

Το αρχείο του Ιδρύματος Κ. Σημίτη περιλαμβάνει σημαντικά για τον ερευνητή τεκμήρια, όπως χειρόγραφα κείμενα και σημειώσεις, δημόσιες ομιλίες, άρθρα, αλληλογραφία, ντοκουμέντα, φωτογραφίες και οπτικοακουστικό υλικό.  Η διάθεση του αρχείου κατά τρόπο που να το καθιστά ανοικτό και δεκτικό διερεύνησης από τον καθένα, συνιστά σημαντική συμβολή στην ενίσχυση της έρευνας της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας με τη χρήση ψηφιακών μέσων.

Οι υπηρεσίες ψηφιακής απόθεσης και μακροχρόνιας διατήρησης ψηφιακού περιεχομένου επιστημονικής σημασίας, που παρέχονται σε πλήθος φορέων, αποτελούν την κύρια αποστολή του ΕΚΤ, ως επιστημονική εγκατάσταση εθνικής χρήσης. Από την ίδρυση του μέχρι σήμερα, το ΕΚΤ παρέχει με συνέπεια υπηρεσίες ηλεκτρονικού περιεχομένου που καθιστούν αναζητήσιμα, προσβάσιμα και επαναχρησιμοποίησιμα, σημαντικά τεκμήρια για την ελληνική και διεθνή επιστημονική κοινότητα.

Η συνεργασία μεταξύ του ΕΚΤ και του Ιδρύματος Κ. Σημίτη εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των συνεργασιών που πραγματοποιεί το ΕΚΤ με φορείς που διαθέτουν περιεχόμενο που είναι αναγκαίο και χρήσιμο για την πραγματοποίηση πρωτογενούς έρευνας, Η συνεργασία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Πληροφοριακού Συστήματος Έρευνας και Τεχνολογίας.

Στην εκδήλωση μίλησαν η κα Δάφνη Κ. Σημίτη (Πρόεδρος του Ιδρύματος Κωνσταντίνου Σημίτη), η καθηγήτρια Δρ. Δάφνη-Κυριακή Μάνεση (Επιστημονική Υπεύθυνος του Αρχείου Κωνσταντίνου Σημίτη) και η Δρ. Εύη Σαχίνη (Διευθύντρια Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης).

Ακολούθησε συζήτηση με θέμα “Ανάδειξη και αξιοποίηση του Αρχείου του Ιδρύματος Κ. Σημίτη”.

– See more at:
http://media.ekt.gr/dimosia-parousiasi-tou-psifiakou-apothetiriou-pou-filoxeni-to-politiko-archio-tou-idrimatos-k-simiti/#sthash.b6oucUNU.dpuf

    Ίδρυμα Κωνσταντίν​ου Σημίτη © 2008 . mods by netsupport