Δωρεά αρχείων συνεργατών στο Ίδρυμα Κωνσταντίνου Σημίτη

Αθήνα 5/12/2017

Ο καθηγητής κ. Παναγιώτης Ιωακειμίδης δώρισε στο Ίδρυμα Σημίτη το προσωπικό του αρχείο από τη γόνιμη επαγγελματική του σταδιοδρομία. Οι 100 περίπου φάκελοι καλύπτουν μια μακρά χρονική περίοδο: από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ, τα πρώτα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα και την Ενιαία Αγορά, μέχρι την προπαρασκευή  των ευρωπαϊκών συνθηκών (του Μάαστριχτ, του Άμστερνταμ και της Νίκαιας), τις σχέσεις της ΕΕ με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Τουρκία και την Κύπρο, την προετοιμασία των Ελληνικών Προεδριών, τις διαπραγματεύσεις της διεύρυνσης και της περαιτέρω ενοποίησης.

Το ΄Ιδρυμα Σημίτη επομένως, είναι στην ευχάριστη θέση να διαθέτει το πιο πλούσιο αρχείο αναφορικά:  1) με το ιστορικό των σχέσεων της χώρας μας με την ΕΕ, 2) καθώς επίσης με τις εξελίξεις και τις μετεξελίξεις στην ίδια την ταυτότητα της ΕΕ, καθώς στο Αρχείο του Ιδρύματος θα βρίσκονται πλέον οι τέσσερις συλλογές: του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, του Γιώργου Παπαδημητρίου, του Σωκράτη Κοσμίδη και του Παναγιώτη Ιωακειμίδη.

Το υλικό των τριών τελευταίων συλλογών θα τύχει της κατάλληλης επεξεργασίας (καταλογογράφηση και ψηφιοποίηση), ώστε μελλοντικά να είναι προσβάσιμο μέσω του Αποθετηρίου του Ιδρύματός  μας, όπως σταδιακά γίνεται προσβάσιμο το Αρχείο του Κώστα Σημίτη. Στο οποίο τέλος, αξίζει να σημειωθεί, έχουν ενσωματωθεί με δωρεά τους προς το Ίδρυμα,  σημειώσεις από τα προσωπικά αρχεία του Νίκου Θέμελη και του Δημήτρη Δαμιανού.

    Ίδρυμα Κωνσταντίν​ου Σημίτη © 2008 . mods by netsupport