Δρ. Εύη Σαχίνη- Χαιρετισμός της Διευθύντριας του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης στην παρουσίαση του Ψηφιακού Αποθετηρίου του Αρχείου του Ιδρύματος Κωνσταντίνου Σημίτη

Αξιότιμε κύριε Πρώην Πρωθυπουργέ,
Κυρίες και κύριοι

Είναι χαρά μου να σας καλωσορίσω στο Αμφιθέατρο Λεωνίδας Ζέρβας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών για τη σημερινή εκδήλωση.

Σήμερα είναι μία πολύ σημαντική στιγμή τόσο για το ΕΚΤ και το Ίδρυμα Κωνσταντίνου Σημίτη, όσο και για την ελληνική επιστημονική κοινότητα και την ελληνική κοινωνία.

Με την εκδήλωση αυτή, κλείνουμε ένα κύκλο εργασιών που κράτησε για περισσότερο από 2 χρόνια και μας έφερε σε επαφή με το Ίδρυμα Σημίτη και το πολύτιμο ιστορικό, πολιτικό του αρχείο. Το αρχείο αποτελείται από σχεδόν 40.000 τεκμήρια που καλύπτουν περισσότερο από μισό αιώνα σύγχρονης πολιτικής ιστορίας. Το υλικό οργανώνεται σε 21 θεματικές περιοχές και περιλαμβάνει έγγραφα, ιδιόχειρες σημειώσεις μελέτες, δημοσιεύσεις, φωτογραφικό υλικό, αποδελτίωση από τον ελληνικό και διεθνή τύπο.

Η ελεύθερη ψηφιακή διάθεσή του Αρχείου του Ιδρύματος Κωνσταντίνου Σημίτη φιλοδοξεί να εισάγει μία νέα μορφή έρευνας και χρήσης πρωτογενών δεδομένων και ντοκουμέντων της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας, καλλιεργώντας τον εμπεριστατωμένο επιστημονικό και πολιτικό διάλογο και στοχεύοντας τόσο στον ερευνητή και τον ειδικό, όσο και στον πολίτη.

Η ελεύθερη πρόσβαση και η επαφή του πολίτη με έγκριτη πρωτογενή πληροφορία αποτελεί στοιχείο δημοκρατίας που πολύ το έχουμε ανάγκη ως κοινωνία.

Κλείνοντας, θεωρώ τιμή μου που το ΕΚΤ φιλοξενεί και διαθέτει από τις υποδομές του το πολιτικό αρχείο του Ιδρύματος Κωνσταντίνου Σημίτη, μιας προσωπικότητας που σημάδευσε τη σύγχρονη πολιτική ιστορία του τόπου μας.

Ευελπιστούμε, το αποτέλεσμα της συνεργασίας μας να αποτελέσει το πρώτο βήμα σε μία προσπάθεια ελεύθερης διάθεσης τεκμηριωμένων σημαντικών ιστορικών, πολιτικών ντοκουμέντων.

Περνώντας στο πρόγραμμα της εκδήλωσης , θα ήθελα να δώσω το λόγο στην κυρία Δάφνη Σημίτη, πρόεδρο του Ιδρύματος Κωνσταντίνου Σημίτη να μας παρουσιάσει το Ίδρυμα . Ευχαριστώ.

    Ίδρυμα Κωνσταντίν​ου Σημίτη © 2008 . mods by netsupport