Δάφνη Σημίτη- Χαιρετισμός της Προέδρου Ιδρύματος Κωνσταντίνου Σημίτη στην παρουσίαση του Ψηφιακού Αποθετηρίου του Αρχείου του

Κυρίες και κύριοι,
Αγαπητοί φίλοι,

Σήμερα εδώ στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης πραγματοποιούμε την πρώτη παρουσίαση του Αρχείου του Ιδρύματος «Κωνσταντίνου Σημίτη».

Το Ίδρυμα δημιουργήθηκε το 2007 με κύριο σκοπό τη συγκέντρωση υλικού που αφορά την πολιτική δραστηριότητα του Κώστα Σημίτη.

Στην πρώτη φάση που διανύουμε η προσοχή μας στράφηκε στην φροντίδα και την ταξινόμηση του Αρχείου του Κώστα Σημίτη. Είναι μια δουλειά φαινομενικά απλή αλλά στην πραγματικότητα αρκετά σύνθετη αν θέλει κανείς να μην περιορισθεί σε μια ταξινόμηση μόνον.

Έπρεπε να σκεφτούμε την πρόσβαση του κοινού, των ερευνητών, των φοιτητών αλλά και κάθε ενδιαφερόμενου για το αρχείο, δηλαδή, θέλουμε ένα αρχείο ζωντανό και προσιτό. Τα τελευταία τέσσερα περίπου χρόνια πετύχαμε να ταξινομήσουμε χιλιάδες χειρόγραφα, έντυπο, ηλεκτρονικό και οπτικοακουστικό υλικό. Το αρχείο ξεκινάει από τη δεκαετία του ’60, από τον Όμιλο Παπαναστασίου, την Αντίσταση στη Χούντα των συνταγματαρχών, τις βουλευτικές και υπουργικές θητείες, τον ΟΠΕΚ, την Πρωθυπουργία για να φτάσει ως τις μέρες μας. Οργανώσαμε το αρχείο με τη σκέψη όχι μόνο στο υλικό του αλλά με τη σκέψη στον χρήστη. Πώς θα τον διευκολύνουμε να βρίσκει πιο εύκολα αυτό που ψάχνει. Στόχος μας είναι, να διαθέτουμε ένα ηλεκτρονικό ψηφιοποιημένο αρχείο αλλά αυτό έχει ακόμη αρκετή δουλειά για να ολοκληρωθεί.

Έχουμε να προγραμματίσουμε την αναζήτηση υλικού σε όλες τις πιθανές πηγές (υπουργεία, βιβλιοθήκες, στο εξωτερικό όπου έζησε και εργάστηκε ο Κώστας Σημίτης αλλά και στα αρχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κλπ.). Επίσης, θα θέλαμε το αρχείο να γίνει σταδιακά δίγλωσσο, με μεταφράσεις ή αξιοποίηση ήδη μεταφρασμένων κειμένων λ.χ. από τα πρακτικά του Συμβουλίου Υπουργών, Διεθνών Συναντήσεων).

Πρόθεσή μας είναι να ενθαρρύνουμε και να διευκολύνουμε την πρόσβαση σε ερευνητές και φοιτητές, δεδομένου ότι το περιεχόμενο του Αρχείου θα μπορούσε να αποδώσει σταδιακά μια σειρά από στοιχεία για τη μελέτη των πολιτικών τάσεων της εποχής και την κοινωνικοοικονομικής τους διάσταση.

Θα επιδιώξουμε μελλοντικά ως Ίδρυμα τη συνεργασία με αντίστοιχα ιδρύματα και φορείς του εξωτερικού. Οι Δράσεις μας θέλουμε να διασφαλίζουν δύο προτεραιότητες:

  • Συμμετοχή στον πολιτικό προβληματισμό και διάλογο στην Ελλάδα
  • Επιστημονική εγκυρότητα και καινοτόμα επιστημονική ερμηνεία

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εκείνους που βοήθησαν την προσπάθειά μας. Την κυρία Δάφνη Μάνεση, που εργάστηκε για τον επιστημονικό σχεδιασμό του Αρχείου, την κυρία Εύη Σαχίνη και την ομάδα του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, για την συνεχή συμπαράστασή τους, την κυρία Μυρσίνη Ζορμπά, που κατευθύνει την προσπάθεια και τους εργαζόμενους στο Ίδρυμα κ. Θωμά Χιώτη και κυρία Ελένη Καρανικόλα.

Πολύ σημαντική και απαραίτητη είναι βέβαια η συμβολή των χορηγών και δωρητών του Αρχείου. Η συνδρομή τους μας διευκόλυνε στην γρήγορη προώθηση του έργου μας και τον προγραμματισμό των επόμενων δράσεών μας.

Σήμερα, δυστυχώς, λείπουν από κοντά μας ο Γιώργος Παπαδημητρίου και ο Νίκος Θέμελης, μέλη του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, που συνέβαλαν δημιουργικά στο σχεδιασμό του όλου εγχειρήματος και βοήθησαν πολύ το ξεκίνημά του.

Τα σχετικά με το Αρχείο θα σας τα αναπτύξουν οι κυρίες Μάνεση και Σαχίνη μια που η συμβολή τους υπήρξε αποφασιστική για την πρόοδο του έργου.

Χαίρομαι για την παρουσία σας και σας ευχαριστώ για τη στήριξη της προσπάθειάς μας.

    Ίδρυμα Κωνσταντίν​ου Σημίτη © 2008 . mods by netsupport